mercoledì 5 dicembre 2007

Кадън гюбек

2 супени лъжици пепел от дърва
2 чаши вода
2 чаши масло
брашно, колкото поеме за меко тесто
За сиропа - 750 г захар и 1 л вода

Сваряват се 2 супени лъжици пепел от дърва с 2 чаши вода, оставя се да се утаи. Слагат се 2 чаши масло да заври в тенджера, дръпва се от огъня и се изсипва в него утаената пепелява вода, разбърква се и пак се слага на огъня да заври. Постепенно, като се бърка, се сипва по малко брашно, докато се получи едно меко тесто, което, като се бръкне с пръст в него, да не се напуква, а да остане гладко. Това показва мярката за количеството на брашното. От това тесто правим корабии, които нареждаме в намазана с масло тава и печем на фурна. Когато корабиите изстинат, заливаме ги с не много горещия сироп, покриваме ги да попият.

Nessun commento: