mercoledì 5 dicembre 2007

Плодова торта

10 яйца
5 лъжици галета
10 лъжици захар
ванилия или лимон
ябълки, круши, дюли, череши, сливи или др.

Разбъркват се яйцата заедно или поотделно със захарта, прибавя се брашното и галетата и ванилията. Намазва се съдът и без да се посипва с брашно, нареждат се плодовете един до друг на един пласт, посипват се със захар и канела, ябълките или крушите, обелени и нарязани на филии. Налива се отгоре сместа и се пече в умерена пещ, после се обръща да останат отгоре плодовете, реже се на форми по желание и се поръсва с пудра захар.

"Австрийска" торта

300 г масло
8 яйца
100 г стафиди
150 г бадеми, печени и млени
400 г брашно
1 ванилия,
300 г пудра захар

Маслото се избива с повече от половината от захарта до пяна. Прибавят се малко по малко жълтъците, стафидите, бадемите и ванилията. Белтъците се избиват на гъста пяна с останалата захар и се прибавят към горната смес и по малко от брашното, като леко разбъркваме.
Излива се в намазана форма и пече в умерена пещ. Щом се опече, се разрязва по средата, намазва се с мармалад и гарнира с крем “Кристал”.

Крем "Кристал"

300 г прясно мляко
3 белтъка
500 г масло
1 прах ванилия

Млякото, белтъците и захарта се разбиват добре, поставят се на огъня и бъркат да не загорят до завиране. Оставяме да врят още 10 мин. Оставя се да изстине. Отделно се избива маслото върху студена вода до пяна. В него се изсипва по малко от горната смес, после се бърка докато се получи сладък и бял крем.

"Гараш" торта

250 г млени орехи (може лешници),
350 г пудра захар
10-12 белтъка

Захарта и орехите се омесват, прибавяме белтъците и бъркаме докато се образува възрядка каша, разделя се и се пече на 5-6 пласта в умерена пещ. Веднага щом се опекат изваждат се от формата, защото изстинали се трошат, попълват се с крем.

Крем

300 г шоколад
5 жълтъка
500 г захар
1 чаша мляко или млечен каймак

Шоколадът, надробен, млякото, захарта и жълтъците се поставят на огъна и се бъркат, докато заврат (най-много 10 мин.). Поставя се на студено да изстине и се маже. Отгоре тортата се маже с шоколадова глазура и гарнира с останалия крем и бадеми със зелена боя.

"Добуш" торта

200 гр. брашно
200 гр. захар и
10 яйца.

Жълтъците с половината от захарта и 2 лъжици вода се поставят на печката и се бият докато се стоплят, след това се бият до изстиване. Белтъците с останалата захар разбиваме на пяна и прибавяме към жълтъците, като леко разбъркваме, постепенно сипваме и брашното като продължаваме да бъркаме. Сместа се пече на пластове по 1 см. В намазана и добре посипана с брашно форма.

Маслен крем към тортата

500 г масло
500 г захар
150 г шоколад
150 г прясно мляко
2 яйца

Маслото, млякото, захарта, яйцата, шоколада (2-3 лъжици какао) се бият на огъня докато заврат (от 5 до 10 мин.). Сместа се оставя да изстине, като отвреме-навреме се разбърква. С този крем спояваме пластовете, като върху горния изсипваме приготвения карамел.
Преди да се втвърди карамелът, се отделят парчетата с гърба на ножа, намазан с масло.

Карамел

200 г захар се бърка на огъня до тъмно червен цвят, снема се от огъня и се прибавя масло, колкото орех, разбърква се и се изсипва върху тортата.

"Женоаз" торта


8 яйца,
200 г захар
200 г брашно
150 г смлени или добре счукани орехи
сокът и кората на един лимон
кората на един портокал – сварена в захар

Жълтъците с половината от захарта се поставят на печката и се бият докато се стоплят, след това се бият до изстиване. С останала захар се избиват до пяна белтъците. Към жълтъците прибавяме орехите, кората на лимона, белтъците и брашното и всичко разбъркваме. Сместа печем в добра намазана форма в умерена пещ.

Крем “Мимоза” към тортата

500 г захар
8 яйца с 3 лъжици вода или 6 цели яйца
500 г масло
1 ванилия

Яйцата се поставят на печката и се бият докато се стоплят, след това се бият до изстиване. В друг съд се избива маслото до пяна и му се прибавят малко по малко яйцата и ванилията, като сместа непрекъснато се бърка.

Тортата се разрязва хоризонтално на три части, които поливаме със сироп. Върху пластовете поставяме парченца от портокаловата кора. Най-отгоре се подрежда и месото на портокала. Може да се украси и с карамел.

“Бисквит” торта

6 яйца,
150 г захар
200 г брашно
кората на един лимон

Към жълтъците се прибавят 100 г от захарта, поставят се на печката и се бият, докато се стоплят, след това се бият до изстиване. Белтъците се избиват с 2 лъжички захар, прибавят се към жълтъците, слага се лимоновата кора, разбърква се леко с 200 г брашно, сместа са сипва в добре намазана форма и се пече в умерена пещ.

Крем за гарниране на тортата


1/4 пудра захар,
1/4 масло,
3 цели яйца,
една ванилия.

Маслото се избива със захарта до пяна, прибавят се едно по едно яйцата и ванилията. В част от крема се прибавят 10 капки зелена боя. Тортата се разрязва през средата и се намазва добре с крема. Преди намазването обаче се транжира със сироп. Отгоре и встрани също се намазва с крем. Гарнира се със зеления крем от който се правят листчета, а от белия цветчета.

Торта “Еделвайс”

10 яйца
200 г обелени и добре смлени бадеми,
100 г нетопено масло,
300 г захар
150 г брашно

С половина от захарта бием на огъня жълтъците, докато се стоплят, сваляме и бием до изстиване. С останалата захар белтъците се бият до гъста пяна. Към жълтъците прибавяме маслото, но без да е горещо, бадемите, белтъците и брашното, като леко разбъркваме. Получената смес разпределяме на 4-5 пласта дебели 1 см, като печем в силна пещ на тава.

Изпечени и изстинали пластовете се спояват с млечен крем, с който и гарнираме тортата отгоре във форма на еделвайс.

Торта “Стебло”

10 яйца,
250 г захар,
250 г брашно,
2 лъжици какао и
3 лъжици вода

Жълтъците заедно с половината захар и 3 лъжици вода се бият на огъня до затопляне, снемат се от огъня и се бият докато изстинат. Белтъците с останалата захар се бият на гъста пяна. Към жълтъците прибавяме 2 лъжици какао и след това белтъците, като леко разбъркваме. Тази смес изсипваме в тава с правоъгълна форма, постлана с хартия, така че сместа да не бъде по-дебела от 1 см. Пече се в силна пещ около 10 мин.

Върху така опеченото тесто намазваме с жълт крем и навиваме на руло, което оставяме да изстине.

Торта “Ден и нощ”

12 яйца,
350 г захар,
400 г брашно,
100 г счукани орехи,
2 супени лъжици какао

Жълтъците със 150 г захар и 3 лъжици вода се бият на огъня до стопляне, Снемат се от огъня и се бият докато изстинат, прибавят се какаото и орехите и три пълни лъжици брашно. Разбърква се и се излива в добре намазана форма и се пече в умерена пещ – това е нощта. А ден получаваме, като разбием на пяна белтъците и останалата захар, прибавяйки настърганата лимонова кора и останалото брашно. Сместа изливаме в намазана форма и печем в умерена пещ. Получените два блата се оставят да изстинат на хладно.

Тортата се гарнира с млечен крем, като единният блат (нощ) транжираме и намазваме с крем, отгоре поставяме другия блат, също намазваме от лицевата страна с крем. С шоколадова глазура се рисува циферблата на часовник

"Марионет" торта

8 яйца,
100 г обелени и млени бадеми
200 г захар
1 чаша вино
1 лъжичка канела
1 лъжичка кремотартър
кората и сокът на един лимон
100 г настърган шоколад
100 г счукана галета
150 г брашно

Накисваме галетата във виното. Жълтъците и половината захар и две супени лъжици вода се избиват на огъня докато се сгорещят, снемат се и се бият докато изстинат, прибавя им се канелата, сока и кората на лимона, настъргания шоколад, накиснатата галета и половината от брашното, като сместа леко се разбърква и се сипва в намазаната форма и пече в умерена пещ до запичане.

Белтъците избиваме с останалата захар, прибавяме им млените бадеми и останалото брашно, като леко разбъркваме и изсипваме върху запечената торта и я поставяме да се допече.

Щом изстине я поливаме с шоколадова глазура, за която настъргваме 200 гр. шоколад, прибавяме му една чашка прясно мляко и поставяме на огъня да се затопли, но не да заври, разбъркваме го и го изливаме отгоре и встрани. Гарнира се по желание.

Малки тортички

100 г черен шоколад
60 г захар
100 г масло
20 г брашно
2 яйца

Разтопяват се шоколадът и маслото на водна баня.
Разбиват се белтъците на сняг със захарта.
След това, биейки с миксера сместа, леко се прибавят разтопеният шоколад с маслото, двата жълтъка и брашното.
Излива се сместа в много добре намазаните с масло формички. Покриват се с фолио и се слагат в камерата за около 2 часа.
Пекат се 10 минути на 200°.
Като се извадят от печката, се оставят за 1-2 мин. да изстинат и се обръщат в чинийките.

Много са вкусни !!!!

Бисквити със шприц

1/2 чаша масло или мас
4 яйца
1 чаша захар
брашно, колкото поеме
1 бакпулвер
1 ванилия

Бие се маслото или маста със захарта, прибавят се яйцата, бакпулвер и ванилията. Всичко това разбито се омесва с брашно, не много твърдо, да може да се шприцова, реже се на дълги парченца и се пече на умерена фурна.

Кадън буван

250 или 500 г масло
брашно, колкото поеме за меко тесто
За сиропа - 750 г захар и 1 л вода

Вземаме 500 г или 250 г масло, според количеството, което искаме да направим. Препържваме маслото, докато се зачерви и го изсипваме в една тава. Като поизстине, пресяваме върху него брашното, което веднага замесваме на тесто, което трябва да бъде гладко и да не се пука. Правят се топки между дланите колкото орех и в средата се натискат с палец. Пекат се в слаба фурна, докато пожълтеят хубаво. Заливаме ги след като изстинат с топличък (или студен) сироп, оставят се да попият сиропа.

Кадън гюбек

2 супени лъжици пепел от дърва
2 чаши вода
2 чаши масло
брашно, колкото поеме за меко тесто
За сиропа - 750 г захар и 1 л вода

Сваряват се 2 супени лъжици пепел от дърва с 2 чаши вода, оставя се да се утаи. Слагат се 2 чаши масло да заври в тенджера, дръпва се от огъня и се изсипва в него утаената пепелява вода, разбърква се и пак се слага на огъня да заври. Постепенно, като се бърка, се сипва по малко брашно, докато се получи едно меко тесто, което, като се бръкне с пръст в него, да не се напуква, а да остане гладко. Това показва мярката за количеството на брашното. От това тесто правим корабии, които нареждаме в намазана с масло тава и печем на фурна. Когато корабиите изстинат, заливаме ги с не много горещия сироп, покриваме ги да попият.

Кокосови бонбони

200 г захар
100 г вода
кокосови стърготини
ванилия

Възваряват се 200 гр. захар и 100 гр. вода.
Добавят се кокосови стърготини и малко ванилия и се правят топчици.
Овалват се в кокоса и се поставят красиво в някакви книжки като бонбони.

Котешки очи

280 г чисто топено масло
140 г пудра захар
4 жълтъка твърдо сварени и пресовани през сито
350-400 г брашно
лимонова кора

Разбърква се добре, разточва се и се прави с разни формички.
За котешките очи се правят кръгчета с водна чаша. Половината - с две напречни дупки, а другата половина без дупки. Пекат се в силна пещ до зачервяване. След опичането се слепват по две, като се намазват помежду със сладко. В дупките се слага по една черешка от вишнево или друго сладко.