sabato 8 dicembre 2007

Ванилови корнети

За 40 бр.:

150 г брашно
50 г амонячна сода или 1 бакпулвер
50 г стъргани бадеми
1 щипка сол
100 г захар
1 ванилия
100 г масло
2 белтъка

Замесва се меко тесто, оставя се в хладилника за 1 час. Разточват се суджучета, дебели около 1 пръст и дълги около 8 см, оформят се в различни форми и се пекат в затоплена фурна на 180 градуса 10 мин.
Накрая се овалват в пудра захар с ванилия или се заливат с шоколадова глазура.

Навити бисквитки с извара

За 50 бр.

150 г извара
кората на 1 лимон
6 лъжички олио
6 лъжици мляко
120 г захар
300 г брашно
1 пакетче мая
100 г конфитюр
50 г счукани орехи или лешници

Разбъркват се изварата, лимоновата кора, олиото, млякото, захата, брашното и маята.
Тестото сеувива във фолио и се оставя в хладилника за 1 час. Разточва се на масата на голям лист. Стопля се конфитюрът и се намазва върху тестото, после се посипва с орехите и се навива на руло. Отново се слага в хладилника за 1 час, след което се реже на парченца, дебели около 1 см. Редят се върху намазана тава и се пече 15 мин. На 180 градуса в загрята фурна.

Sandtaler

за 110 бр.:

500 г масло
500 г захар
ванилия
кората на 1 лимон
1 кг брашно
2 лъжички бакпулвер
25 г фъстъци /пистакио/
100 г кандирани череши
100 г стъргани бадеми
100 г портокалови цукати
25 г шоколад
1 белтък

Маслото се стопява да зачервяване, разбива се на крем със захарта, ванилията и лимоновия сок. Добавят се брашното и бакпулвера и добре се омесва. После тестото се разделя на 5 порции и във всяка се добавят различни подправки: череши, бадеми, фъстъци, портокалови кори, шоколад.
Правят се бисквитки и се пече на умерена фурна.

Кокосови парченца

За 50 бр.:

275 г кокосови стърготини
250 г захар
2 пакетчета ванилна захар
лимонова есенция
4 белтъка

Кокосът, захарта, ванилията и аромата се смесват. Белтъците се избиват на твърд сняг и към тях се добавя кокосовата смес.
Излива се на 2 см в тава и се пече на 120 градуса 40 мин. Като изстине се реже на парченца, които се топват от двата края в шоколадовата глазура.