mercoledì 5 dicembre 2007

"Марионет" торта

8 яйца,
100 г обелени и млени бадеми
200 г захар
1 чаша вино
1 лъжичка канела
1 лъжичка кремотартър
кората и сокът на един лимон
100 г настърган шоколад
100 г счукана галета
150 г брашно

Накисваме галетата във виното. Жълтъците и половината захар и две супени лъжици вода се избиват на огъня докато се сгорещят, снемат се и се бият докато изстинат, прибавя им се канелата, сока и кората на лимона, настъргания шоколад, накиснатата галета и половината от брашното, като сместа леко се разбърква и се сипва в намазаната форма и пече в умерена пещ до запичане.

Белтъците избиваме с останалата захар, прибавяме им млените бадеми и останалото брашно, като леко разбъркваме и изсипваме върху запечената торта и я поставяме да се допече.

Щом изстине я поливаме с шоколадова глазура, за която настъргваме 200 гр. шоколад, прибавяме му една чашка прясно мляко и поставяме на огъня да се затопли, но не да заври, разбъркваме го и го изливаме отгоре и встрани. Гарнира се по желание.

Nessun commento: