mercoledì 5 dicembre 2007

"Женоаз" торта


8 яйца,
200 г захар
200 г брашно
150 г смлени или добре счукани орехи
сокът и кората на един лимон
кората на един портокал – сварена в захар

Жълтъците с половината от захарта се поставят на печката и се бият докато се стоплят, след това се бият до изстиване. С останала захар се избиват до пяна белтъците. Към жълтъците прибавяме орехите, кората на лимона, белтъците и брашното и всичко разбъркваме. Сместа печем в добра намазана форма в умерена пещ.

Крем “Мимоза” към тортата

500 г захар
8 яйца с 3 лъжици вода или 6 цели яйца
500 г масло
1 ванилия

Яйцата се поставят на печката и се бият докато се стоплят, след това се бият до изстиване. В друг съд се избива маслото до пяна и му се прибавят малко по малко яйцата и ванилията, като сместа непрекъснато се бърка.

Тортата се разрязва хоризонтално на три части, които поливаме със сироп. Върху пластовете поставяме парченца от портокаловата кора. Най-отгоре се подрежда и месото на портокала. Може да се украси и с карамел.

Nessun commento: